Recept - Äppelkaka med inbyggd vaniljkräm
Botten och täcke:
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
175 gr smör
2 ägg
Vaniljkräm:
1 dl mjölk
3 dl vispgrädde
2 äggula
2 msk Maizena majsstärkelse
2 msk strösocker
2 tsk vaniljsocker
4-6 st äpplen (ca 600 gr)
kanel
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda alla ingredienser till degen.
Tryck ut hälften av degen i en smord pajform.
Sätt in formen och resten av degen i kylskåp.
2. Blanda alla ingredienser till vaniljkrämen utom vaniljsockret i en kastrull.
Sjud krämen under omrörning tills den tjocknar (den ska inte koka!).
Låt krämen svalna och rör i vaniljsockret.
3. Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor.
Bred ut krämen på botten av degen i formen.
Lägg på äppelklyftorna som du först vänt i kanel.
4. Rulla ut resten av degen till fingertjocka rullar och lägg dem i ett galler över äppelklyftorna.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter. Låt kakan svalna, gärna i kylen 1 dygn.